sábado, 10 de octubre de 2009

Apunts de classe dia 7,10,09

Wiki i Wikipedia
Wiki :Un wiki és un espai webcol.loboratiu ,que pot ser editat des del navegador pels seus usuaris. Ela usuaris d'una wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpid.
La més coneguda es la Wikipedia.

Els processos d'una Wiki són: Editar + guardar+ enllaçar.

Com treballar amb un Wiki? Alhora de treballar amb un wiki, l'informació no s'ha d'anar passant d'emisor a receptor sinó que ha d'estar en un sòl lloc. En el moment que es treballa através del correu o MSN tot és més lent i l'informació queda canalitzada per documents. Això repercuteix
alhora de modificar qualsevol cosa d'aquest document ja que si és així s'hauria de tornar a fer un altra. Aquest mateix problema si fos amb un wiki només donant-li a la casella editar inmediatament ja estaría resolt.
Un altra punt a favor dels wikis és que no ocupen espai, ja que tota l'informació està a la xarxa, mentre que un document ha d'estar desat en el disc dur, una carpeta...
Una de les caselles importants dels wikis és l'historial, aquesta casella consisteix en saber qui hi participa en l'aportament d'informació i quin paragraf ha fet.

Wikipedia

Wikipedia en català: Els títols dels textos són informaciò objectiva per tal de no crear discusions. Si hi ha algún tema a discutir s'ha de posar el format discusió.
En el cas que hi aparegui una denuncia en la web perquè l'article no es fiable o bé no estàs conforme, aquest és queda bloquejat durant uns dies. Tot i així són molt poques les possibilitats de que l'informació sigui incorrecta però si es dona el cas, amb la casella editar el problema es pot resoldre.
En un wiki no hi ha controlador ni moderador, cadascú es responsable de les seves aportacions.

Idiomes:
Quan cerques la mateixa informació però en diferents idiomes varien els temes, les imatges, el format... Hi han d'haver varies versions per poder-les comparar.

Wikipedia exigeix que es contestin totes les fonts partint de l'estil general de l'article i els encapçalaments; l'index què es va creant directament des del moment que el participant fa encapçalaments.

No hay comentarios:

Publicar un comentario